Események

2019/11/13 » A XIX. századi Magyarország nemzetiségi viszonyai

A XIX. század egyik uralkodó eszméje a nacionalizmus volt. A nemzet fogalma korábban egészen mást takart: a közös kultúra, közös anyanyelv sokáig nem képezett kohéziós erőt szemben például a társadalmi osztályhoz tartozással vagy a felekezeti hovatartozással. A XIX. században azonban minden gyökeresen megváltozott, aminek nyomán pedig létrejött a nemzetállam eszméje is. Magyarország a korábbi évszázadokban, mint szinte minden más állam, soknemzetiségű ország volt. A török kiűzése nyomán nemzetiségi viszonyai jelentős mértékben átalakultak, a nemzetiségekhez tartozók arányszáma megnövekedett. Az egymással viaskodó nacionalizmusok mind élesebb ellentétbe kerültek, a század végére pedig jószerivel lehetetlenné tették a korábban széles körben létező kettős (vagy többes) identitás létezését, lényegében mindenkit választásra kényszerítve: melyik nemzethez tartozik? Az előadás az ország nemzetiségi viszonyait mutatja be a 19. század elejétől a végéig, bemutatva azt a folyamatot, amely a XX. század elejére mind súlyosabb elllentétekhez vezetett. 

November 13, 2019

6:30 PM

Reinsch Auditorium

Marymount University

2807 N Glebe Rd, Arlington, VA 22207

Suggested donation: Adult: $10 / Student: FREE / Children under 12: FREE / Marymount ID: FREE

Lehetőség adományozásra:

https://squareup.com/store/american-hungarian-heritage-house-inc/item/katona-csaba-a-xix-szazadi-magyarorszag-nemzetisegi-viszonyai  

FacebookTwitterSkypeLinkedInE-mailNyomtatás

Még több olvasnivaló

útravaló

„A magyarság nem kalapdísz, hanem a szíve mélyében viseli a magyar, mint tenger csigája a gyöngyét.” (Gárdonyi Géza)

„Fedor István, A Washingtoni Magyar Ház elnöke és felesége Erika fantasztikus, hogy mennyire őszinte lelkesedéssel és gondviselő szeretettel szervezik a magyar programokat. Segítségükkel az eredeti magyar kézi hímzéssel díszített kollekcióm nagy sikerrel debütált és aratott sikert az Amerikai Egyesült Államokban.”
(Hrivnák Tünde, divattervező)

Hírlevél

Iratkozzon fel, ha rendszeresen értesülne magyar értékekről, aktuális és közelgő programokról!

Partnereink

* Our programs are hosted at the Marymount University

© 2018 American Hungarian Heritage House. All Rights Reserved. | Adatvédelmi szabályzat